Op 13 februari 2024 kwamen twaalf leerlingen met begeleiders van  Basisschool 'De Tweeklank' in Hazerswoude-Rijndijk op bezoek bij de Rijnenburgermolen. Onze eigen Erik Rozenbrand leidde ze rond, zowel buiten als in de molen. Zelfs helemaal bovenin! Ze vonden het heel leuk en interessant. Welke andere schoolklas durft het ook? Bel 06 29 088 011.


In Memoriam Stefan Flipsen

Een echte molenaar! Beter kunnen we hem niet beschrijven. Nadat hij in september 2016 de opleiding had afgerond ging Stefan Flipsen draaien en zagen op de houtzaagmolen De Salamander in Leidschendam. Hij had daar ook een belangrijk deel van zijn opleiding gedaan. Logisch, want hij woonde letterlijk in de achtertuin van de molen.

In 2018 meldde Stefan zich bij het bestuur van de Rijnenburgermolen. Hij had via-via gehoord dat daar nog wel een molenaar aan het team kon worden toegevoegd. Vervolgens meldde hij zich ook bij Korenmolen De Haas in Benthuizen.

Opmerkelijk was dat hij bij beide molens heel initiatiefrijk z’n handen uit de mouwen stak. Stefan zag onvolkomenheden en pakte deze op een praktische manier aan. Hij was pas tevreden was als het werk was afgerond.

Het liefst was hij overigens in zijn eentje aan het werk. “Bezoekers zijn leuk, maar lopen na een tijdje toch een beetje in de weg…” Aan het overdragen van zijn molenkennis beleefde hij wel plezier, net als de leerlingen.

In de loop van 2020 werd bij Stefan kanker geconstateerd met een slechte levensverwachting. Zijn conditie liet het actief uitoefenen van het molenaarsschap al snel niet meer toe. Maar hij vond het wel fijn om op de hoogte te blijven van het wel en wee van de beide molens.

Stefan Flipsen overleed in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen op 30 december 2023.

Stefan heeft veel te kort van zijn molenaarschap kunnen genieten. En zijn collega’s hadden graag nog veel langer van zijn kennis, kunde en vriendschap genoten. Helaas...

Traditiegetrouw hebben we de molen in de rouwstand gezet.

Namens het bestuur, zijn collega-molenaars en alle vrijwilligers,

Dirk Kuijper, voorzitter


Mooie foto van molenaarsdochter Tineke Rademaker. De naar haar vader vernoemde brug, een sloot vol waterleliebladeren en de molen die wacht op de avond. 


Onze tuinmannen gaan er weer een vruchtbaar jaar van maken

Ook André Huigens en Jan Visser, onze vrijwilligers die de tuin bij de molen onderhouden, wensen u alle goeds voor 2024!

Voor de slecht betaalde molenaars van vroeger was een stuk tuin voor het kweken van groenten, fruit en aardappels een zegen. De oogst was voor eigen gebruik in het vaak grote molenaarsgezin.

Net als hun voorgangers gebruiken de tegenwoordige tuinmannen natuurlijk geen chemische troep. Alles puur natuur! En dat proef je!


Geen leuk nieuws: noodzakelijke reparaties aan de molen kosten een flink bedrag!

Als gevolg van onvermijdelijke slijtage is een aantal onderleden van de molen toe aan vervanging of reparatie. Alleen al de kruirollen gaan ongeveer 5.000 euro kosten. Zoals de naam al aangeeft zorgen de kruirollen er voor dat de kap van de molen, waaraan de wieken zijn bevestigd, kan draaien op de wind. Kortom: essentiële onderdelen om de molen te kunnen functioneren. Uw financiële bijdrage is meer dan welkom!  En fiscaal aftrekbaar. Het IBAN nummer van de stichting is NL75 RABO 0149 1939 20.

Bij voorbaat dank!


Opeens kom je onze molen tegen

We durven niet te stellen dat de Rijnenburgermolen internationaal beroemd is, maar soms zou je dat wel gaan denken. Op het internet kwamen we een Engels berichtje tegen van de YUP (Yup That Exists) over de milieuvriendelijke treinen van de NS. En wat zien we op het rechter plaatje? 


Landelijk molenaarsexamen op de Rijnenburgermolen 

Op zaterdag 22 december is het landelijke examen voor molenaars gepland. Dit vindt plaats op onze molen. De examencommissie zal de kandidaten streng aan de tand voelen over alles wat je moet weten en kunnen om vrijwillige molenaar te kunnen zijn. 

Nu maar hopen dat de storm van de laatste tijd afneemt, want de molen moet natuurlijk wel heel blijven....


De Clubactie van de Rabobank heeft onze molen bijna 250 euro opgeleverd! 

Hartelijk dank aan iedereen die op onze stichting heeft gestemd. En ook de Rabobank natuurlijk dank!


Actie Vrienden in de buurt succes!

De Rijnenburgermolen staat aan de rand van de Van Beethovenlaan en de Corellistraat in Hazerswoude-Rijndijk. En zo werd het gaandeweg "de molen van de buurt". Opvallend veel van onze vrijwilligers wonen in het zicht van de Rijnenburgermolen.

Een actie om Vrienden te werven bij buurtbewoners is dan ook een groot succes. Meer dan 135 nieuwe Vrienden van de molen konden al worden verwelkomd.

Met een bijdrage van 15 euro of meer per jaar* helpen de Vrienden mee om het onderhoud van de molen te bekostigen. Ze krijgen er geen lintje voor maar wel grote dank!

*U kunt op elk gewenst moment uw vriendschap opzeggen, dus u zit er niet 'aan vast'. 

Meer daarover leest u hier.


Altijd weer wat nieuws op deze site

Onderaan de home page staat de datum van de laatste bewerking van de site. Zo kunt u zien of er iets nieuws is toegevoegd.


Hoe vindt u de nieuwe T-shirts voor onze vrijwilligers?

Als je vrijwilliger bent, is het leuk om herkenbaar te zijn. Daarom hebben we nieuwe T-shirts laten maken met het logo van de Rijnenburgermolen. Vervaardigd van duurzaam katoen in een bedrijf dat zijn medewerkers goed beloond, niet te veel uren laat maken en hen een veilige werkplek biedt. 

Ze hebben het dus veel beter dan de molenaars vroeger. Die moesten heel hard en lang werken. Als het nodig was ook 's nachts. Daarbij liepen ze grote risico's en ze werden slecht betaald. 

Overigens worden de nieuwe shirts bekostigd uit de bijdragen van onze 'Vrienden van de molen'. Dat geeft dus op allerlei manieren een goed gevoel.


Molenaar Wim Dieben zag de eerste sneeuw op de molen en maakte er deze fraaie foto van.


O wee! Wat nou weer?

Een molen is gemaakt van steen, ijzer, riet en vooral hout. Materialen die niet het eeuwige leven hebben. Daarom is een molen een constante bron van zorg. Metselwerk gaat op den duur los zitten en scheuren. IJzer kan gaan roesten. Riet is gevoelig voor vocht en vogels willen er graag hun nesten mee maken. En hout, dat weten we allemaal, gaat rotten als het vochtig is en verpulveren en barsten als het te droog is. Kortom: een molen heeft altijd onderhoud nodig. 

De molenaars draaien niet alleen, ook controleren ze de molen altijd op eventuele slijtage, defecten, roest en andere materiaalproblemen. Periodiek wordt de volledige molen, tot en met het hoogste puntje, door de Monumentenwacht geïnspecteerd die daarover schriftelijk een rapport opmaakt, met foto's en advies over de urgentie van het onderhoud en herstel.

Vervolgens komt de molenbouwer die zijn visie geeft, met een afweging of het euvel gerepareerd kan worden of dat vervanging nodig is.

Nu moeten de korte schoor en de vangstokophanging op korte termijn worden gerepareerd. Als u geen idee heeft wat dat zijn, kom dan eens langs. De molenaar laat u graag zien wat het probleem is.

De korte schoor is de duurste klus. Als u ons financieel een beetje kunt helpen, zijn we daar enorm blij mee!

Het IBAN nummer van de stichting is NL75 RABO 0149 1939 20.


Tragisch nieuws

De Rijnenburgermolen is zeker al door tienduizenden mensen op de foto gezet. De beroepsfotograaf die er ongetwijfeld de meeste foto's van heeft gemaakt is John Hakkaart. Hij overleed op 26 november 2022 op 87-jarige leeftijd. Als buurman van onze molen, in de Corellistraat, was hij er altijd als eerste bij om tal van gebeurtenissen vast te leggen. Zijn foto's kwamen regelmatig in de pers. Alleen al daarom zullen wij John niet vergeten.


Op 11 januari 2023 overleed onze enthousiaste vrijwilliger Ab Ebbink op 77-jarige leeftijd. Hij was een begaafde orthopedisch chirurg en bovendien een bijna professionele doe-het-zelver met een liefde voor houtwerk.

Hij restaureerde voor ons de prachtige miniatuurmolen die op het gras naast de echte Rijnenburgermolen staat. Zo blijft Ab altijd in onze herinnering.

Deze miniatuurmolen wordt nu onderhouden door molenaar Teun Waltman en Bram de Vries, molenaar in opleiding. 


Gevonden: een seinvlag en seinstok

De Hollandse Molen benaderde ons met de vraag of onze molen ook ooit een seinmolen is geweest. Vroeger werden molens ook gebruikt om door middel van seinen met vlaggen of lichten boodschappen door te geven aan de omgeving. Teun Waltman, een van onze vrijwillige molenaars, wist dat er 2 seinvlaggen in de meterkast van de molen lagen. Hier ziet u er een.

Ook werd een deel van een oude seinstok gevonden; een soort lantaarn die op een paal kon worden geplaatst. Die bleek echter niet van de  Rijnenburgermolen maar van de Benthuizerbovenmolen te zijn geweest. En dus ging Teun (links) het ding bij de molen in Benthuizen brengen, zoals u hier ziet. Een mooi stukje historie is weer terug op zijn oude plek.

Foto's Tineke Rademaker


Als de molen draait en de wimpel waait, is hij open en bent u welkom

Het klinkt als een citaat van Johan Cruijff. Logisch toch? 

De Rijnenburgermolen draait vaak op zaterdag maar ook wel op andere dagen, afhankelijk van de wind en de beschikbaarheid van de molenaars. Het zijn vrijwilligers, dus je kunt ze niet dwingen, hè :-).

De molen is open voor bezoek als u de wieken ziet draaien en als de blauwe wimpel uithangt.


Oud nieuws: lucifers met onze Rijnenburgermolen

Tineke Vierstra vond een doosje van lucifers met daarop de molen waarvan haar grootvader molenaar was: meneer van Elswijk. Die naam kennen wij ook heel goed, want het is 'onze' molen! Haar moeder is in 1930 als jongste van 6 kinderen in de bedstee geboren. Leuk om te weten! Bedankt Tineke!


Onze molen was alweer op TV

We prijzen ons gelukkig met aardige fotografen in de buurt die prachtige opnamen van de Rijnenburgermolen maken, om gratis te gebruiken in de jaarverslagen, op de website en in onze publiciteit. 

Een van hen is Michel Looyenstein. Hij stuurt ook vaak mooie foto's naar omroepen die deze als achtergrond bij hun weerberichten gebruiken. Zo kan heel Nederland af en toe onze molen op hun flatscreen bewonderen. Zie als voorbeeld de foto hierboven.

Bedankt Michel!


Kaarten voor onze molen

Dankzij aardige sponsors, die toch anoniem willen blijven, is een spel kaarten gemaakt met op de rugzijde het jubileumlogo. Het is nu al een zeldzaam bezit, want de oplage is zeer beperkt. 

Het spel is in de molen te koop en kost 5 euro, dat geheel in de pot voor het onderhoud gaat.

Als Vriend van de molen ontvangt u een gratis exemplaar.


Heeft u een leuk idee? We horen het graag.

Suggesties voor activiteiten bij de molen zijn altijd welkom. In de molen is te weinig ruimte om iets te organiseren, maar op het terrein buiten de molen kan dat wel. 

Stuur uw suggestie(s) per e-mail naar gejusvd@xs4all.nl


Nieuw licht op een oude molen

Een honderdjarige wordt altijd in het zonnetje gezet. Wij zetten onze 300+ jarige Rijnenburgermolen in modern, energiezuinig LED licht, zoals deze foto van Suzan Kuijper laat zien. Een molen om trots op te zijn!


Bedankt Bert!

Vrijwilliger Bert Wolswijk is verhuisd naar Leiderdorp en dus hebben we afscheid moeten nemen van deze enthousiaste hulp bij de molen. Bert, van harte bedankt voor je inzet!

Lijkt het u leuk om af en toe iets bij of voor de molen te doen? Stuur een email naar gejusvd@xs4all.nl en we nemen contact op.


Welkom Meinco!

We hebben een nieuwe, extra gids voor rondleidingen in en rond de molen: Meinco van der Haven. 

Samen met Yvonne Rozenbrand heeft hij ook een actie opgezet voor het werven van Vrienden van de Rijnenburgermolen.  

Met zulke vrijwilligers zijn we blij!


315.000 omwentelingen in 2022!!!

Op elke molen zit een teller die registreert hoeveel omwentelingen de wieken hebben gemaakt. Dat is niet alleen leuk om te weten, het levert ook geld op om de molen te onderhouden. Hoe meer de molen heeft gedraaid, des te meer centen ontvangen we van de Provincie Zuid-Holland.

In 2022 hebben onze molenaars maar liefst 315.000 omwentelingen gehaald en daarmee is de hoogste premie van 580 euro verdiend! Complimenten aan onze molenaars!

Overigens: zo snel als de foto van Michel Looyenstein suggereert kan onze molen natuurlijk niet draaien. Dan hadden we de maximale premie al binnen een week binnen! 


Nieuw: de oude jaarverslagen staan op deze site, om gratis te bekijken

Als u Vriend bent van onze molen of u helpt onze Stichting op een andere manier met de financiering van de in stand houding van dit levende monument, heeft u er recht op om te weten wat we doen en wat dat kost. Dat laten we lezen en zien in onze jaarverslagen. Ze geven een goed beeld van de inspanningen, zorgen maar ook het plezier wat zo'n oude molen brengt aan de vrijwilligers, omwonenden en molenliefhebbers in binnen- en buitenland. 

Vrienden van de Rijnenburgermolen ontvangen elk voorjaar een mooi gedrukt verslag in hun brievenbus. Oudere jaarverslagen kan iedereen nu bekijken en lezen op deze site.

Klik hier om ze te zien.